ZNANSTVENI RAD PROJEKTNE DOKTORANDICE PREPORUČEN U ACI NEWSLETTERU

Američki institut za beton (American Concrete Institute, ACI) vodeća je svjetska organizacija u području projektiranja i izgradnje betonskih konstrukcija, koja se bavi razvojem i pripremom normi, tehničkih preporuka i izvještaja, kao i organizacijom obrazovnih programa. Ova organizacija broji preko 30 000 članova u preko 120 zemalja. ACI na mjesečnoj bazi objavljuje elektronske vijesti „ACI Concrete SmartBrief“, s izdvojenim zanimljivostima za svoje članove u području inovacija.

Upravo je u takvim jednim vijestima u veljači 2021. godine ACI svojim članovima preporučio rad istraživača s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Članak Non-Destructive Corrosion Inspection of Reinforced Concrete Using Ground-Penetrating Radar: A Review objavljen je u časopisu Materials, izdavača MDPI (ISSN 1996-1944) čiji su autori Ksenija Tešić, Ana Baričević i Marijana Serdar, djelatnice Zavoda za materijale Građevinskog fakulteta. Preglednim radom analizirane su prednosti i izazovi pri korištenju radara za određivanje korozije armature u betonu u realnom vremenu.

Članak je nastao kao dio doktorskog istraživanja Ksenije Tešić, doktorandice zaposlene na projektu „Autonomni sustav za pregled i predviđanje integriteta prometne infrastrukture – ASAP“, sufinanciranom sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu poziva Ulaganje u znanost i inovacije. Građevinski fakultet (GF) Sveučilišta u Zagrebu glavni je korisnik i koordinator projekta ASAP, koji se provodi u suradnji s partnerima Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu. Povezivanjem područja građevinarstva, robotike i računarstva kroz projekt ASAP stvorena je interdisciplinarna jezgra koja nudi inovativna rješenje za održavanje, praćenje i upravljanje građevinama, te je budući snažan strateški partner javnom i privatnom sektoru u području modernizacije građevinarstva.